Olis essencials

Les plantes no només tenen un paper vital en l’equilibri ecològic del nostre planeta, sinó que també han estat íntimament lligades a l’benestar físic, emocional i espiritual de la humanitat des del principi dels temps

Els olis essencials i extractes de plantes han estat entreteixits en la història des del principi dels temps. S’han utilitzat medicinalment per matar els bacteris, fongs i virus i combatre insectes, i les mossegades de serps, a més de tractar tot tipus de malalties misterioses.

Els olis essencials també ofereixen exquisides fragàncies per equilibrar l’estat d’ànim, aixecar l’ànim, dissipar les emocions negatives, i crear un ambient romàntic.

Un Oli essencial és el líquid aromàtic, volàtil que jeu dins de molts matolls, flors, arbres, arrels, arbusts i llavors, i que normalment s’extreu a través de la destil·lació per vapor.

La química d’un oli essencial és molt complexa i pot constar de centenars de compostos químics diferents i únics.

els olis essencials són altament concentrats i molt més potents que les herbes seques a causa de el procés de destil·lació que els torna tan concentrats.

Els olis essencials són substàncies que sens dubte mereixen el respecte d’una capacitació adequada. Els usuaris han de tenir un coneixement bàsic sobre la seguretat dels olis.

El tratamiento terapéutico con aceites esenciales sigue tres modelos diferentes: el inglés, el francés y el alemán.
 
El modelo inglés pone una pequeña cantidad de un aceite esencial en una gran cantidad de aceite vegetal para masajear el cuerpo con el fin de relajarse y aliviar el estrés.
 
El modelo francés, aplicación tópica de los aceites esenciales de grado terapéutico puro y/o la ingestión de los aceites esenciales puros.
 
El modelo alemán se centra en la inhalación de aceites esenciales, la verdadera aromaterapia. El efecto de la fragancia en el sentido del olfato puede ejercer fuertes efectos en el cerebro, sobre todo en el hipotálamo (centro de mando de las hormonas del cuerpo) y el sistema límbico (el lugar de las emociones)

Entenent la química dels Olis Essencials

Els olis essencials són compostos aromàtics volàtils de la naturalesa generats dins d’arbustos, flors, arbres, arrels, arbusts i llavors. En general, s’extreuen a través de la destil·lació a el vapor, hidrodestilación, o l’extracció a pressió en fred.

El poder d’un oli essencial resideix en els seus constituents i la seva sinergia. No hi ha dos olis que siguin iguals.

Els olis essencials tenen una capacitat única per penetrar en les membranes de la cèl·lula i viatjar a través de la sang i els teixits. Quan s’aplica tòpicament als peus o als el teixit tou, els olis essencials poden viatjar a través de el cos en qüestió de minuts.

Els olis essencials adulterats mal etiquetats poden presentar perills per als consumidors.
Els olis adulterats, que es barregen amb diluents sintètics poden ser molt perjudicials, causant erupcions, cremades i irritacions a la pell. Els additius comuns com ara el propilenglicol poden causar reaccions al·lèrgiques, a més d’estar desproveïts de qualsevol efecte terapèutic.

La fragància d’un oli essencial pot afectar directament des del seu estat emocional fins tota la vida.
Quan s’inhala una aroma, les molècules d’olor en l’aire viatgen des de les fosses nasals fins al epiteli olfactiu o el centre de la sensació olfactiva. En l’epiteli olfactiu, les cèl·lules olfactives de l’receptor s’activen i envien un impuls a l’bulb olfactiu. El bulb olfactiu després transmet els impulsos a altres parts de el cervell, incloent el centre gustatiu, l’amígdala i a altres parts de el sistema límbic.

A causa que el sistema límbic està connectat directament a les parts de cervell que controlen la freqüència cardíaca, la pressió arterial, la respiració, la memòria, els nivells d’estrès, i l’equilibri hormonal, els olis essencials poden tenir efectes profunds fisiològics i psicològics .

El sentit de l’olfacte és l’únic dels cinc sentits, vinculats directament a l’lòbul límbic de el cervell, el centre de control emocional. L’ansietat, la depressió, la por, la ira, l’alegria i tots emanen d’aquesta regió.

Quan es refereix a les olors, reaccionem primer i pensem després.

El lòbul límbic (un grup d’estructures cerebrals que inclou l’hipocamp i l’amígdala situat per sota de l’escorça cerebral) també pot activar directament el hipotàlem. L’hipotàlem és una de les parts més importants de el cervell. Controla la temperatura de el cos, la fam, la set, la fatiga, la son i els cicles circadians. Actua com el nostre centre de control hormonal i allibera hormones que poden afectar moltes funcions de el cos. La producció de les hormones de creixement, hormones sexuals, hormones de la tiroide i els neurotransmissors com la serotonina són totes governades pel hipotàlem.

Els olis essencials també poden ser utilitzats per reduir la gana i augmentar la sacietat a través de la seva capacitat per estimular l’hipotàlem, que governa la nostra sensació de sacietat o plenitud després dels àpats.

L’estimulació adequada dels nervis olfactius pot oferir una forma de teràpia potent i completament nova que podria ser utilitzada com un complement contra moltes formes de malalties. Els olis essencials, per inhalació, poden ocupar una posició clau en aquesta frontera relativament inexplorada en la medicina.